Yoga helpt je om te ontspannen, om meer in contact te komen met je lichaam en om bewuster te leven. Daarnaast vermindert het de behoefte aan snoep en snacks. Goede reden om te beginnen dus. Maar hoe begin je? Ooit kreeg ik voor sinterklaas de DVD Yoga for Dummies. En ik kan je eerlijk gezegd niet eens vertellen of ik hem wel bekeken heb…Wel heb ik meerdere malen verschillende soorten yoga uitgeprobeerd, waaronder yoga midra, wat aangeraden werd voor mensen met kanker. En ik moet je zeggen dat ik altijd heel fijn sliep wanneer ik zo’n les had gevolgd. Ook andere soorten yoga kwamen aan bod, maar tot nu toe is er geen variant die ik ben blijven beoefenen in mijn leven. Tijd dus om opnieuw verschillende varianrten onder de loep te nemen. En waarom dan gewoon niet met jullie? Mijn plan is dus om yoga weer op te pakken en mijn bevindingen te delen met jullie. Graag hoor ik ook of je misschien nog goede tips of instructies hebt of misschien wel een fijne les die ik kan volgen. Ik heb mezelf dan ook voorgenomen iedere week een andere soort uit te proberen en dan uiteindelijk te kijken wat het beste bij me past.

Nog even een paar weetjes, zodat ook jij misschien overtuigd bent om met yoga te beginnen:

Wat is Yin Yoga?

Yin Yoga is een passieve yogamethode, waarbij voornamelijk zittende en liggende houdingen van meestal 3 tot 5 minuten worden uitgevoerd. Door op deze manier yoga te beoefenen kan de stretch verder gaan dan de spieren, zodat de diepere lagen van de fascia (ook wel peesblad genoemd, is een bindweefsel bij de mens en de meeste zoogdieren, dat een vlies vormt tussen of rond spieren, spiergroepen, botten, gewrichten en lichaamsholte) bereikt worden.

Doordat je langer in de zelfde houding zit, ervaar je een diepere rek in je spieren, is het makkelijker om het moment in je op te nemen komen je gedachten op een natuurlijke manier tot rust.  

Yin Yoga is de perfecte tegenhanger voor een actieve levensstijl, ook wel yang genoemd. 

Omdat deze yoga vooral het bindweefsel losmaakt en de spiergroep aanspreekt in het bekken (waar emotionele stress en trauma’s worden opgeslagen), ervaar je dit als het loslaten van je lichaam hiervan. Beoefening kan dan ook tot hevige emoties leiden.

“5 manieren waarop Yin Yoga je gezondheid kan verbeteren

  1. Verminderde angst en depressieve gevoelens

In een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek hebben onderzoekers onderzocht of deelname aan een vijf weken durende yoga interventie de biomarker Adrenomedulline (ADM) vermindert en de psychologische gezondheid verbetert bij volwassenen van middelbare leeftijd die zichzelf als matig tot zeer gestrest beschouwen. ADM is een bloeddrukverlagende peptide die tot expressie komt in cardiovasculaire weefsels, waaronder de vaatwand en het hart. Plasmawaarden van ADM zijn verhoogd bij patiënten met hypertensie, hartfalen of aderverkalking, in vergelijking met controlepersonen.

Vergeleken met de controlegroep, constateerden de onderzoekers significant grotere pre-post verminderingen in plasma ADM niveaus, angst, depressie, en slaapproblemen.

De studie concludeerde dat vijf weken durende Yin Yoga interventies zowel de fysiologische als de psychologische risicofactoren leken te verminderen waarvan bekend is dat ze geassocieerd worden met niet overdraagbare ziekten zoals hartziekten, beroertes, kanker, chronische aandoeningen van de luchtwegen en diabetes.

De studie stelde ook voor om Yin yoga te gebruiken als een gemakkelijke en goedkope methode om de negatieve gezondheidseffecten geassocieerd met hoge stress te beperken.

  1. Verbeterde spijsvertering en slaap

De ervaring van Yin Yoga zelf is kalmerend en kan je stressniveau verlagen, omdat de houdingen voor langere tijd worden aangehouden, gemiddeld 3-8 minuten per houding. Dit kalmerende effect reguleert uw zenuwstelsel en helpt uw ‘vecht of vlucht’ reactie te ontspannen.

Terwijl de meeste bewegingsstijlen de nadruk leggen op het versterken en strekken van de spieren, richt Yin Yoga zich op het strekken van het bindweefsel dat meer geassocieerd is met het parasympatisch zenuwstelsel.

Het resultaat is dat je je na een Yin Yoga beoefening rustiger en sterker voelt en vaak meteen verbeteringen merkt in je slaap en spijsvertering – de aspecten die worden aangestuurd door je parasympatische zenuwstelsel.

En als je beter slaapt en beter verteert, beweeg je met meer helderheid en focus in je leven.

  1. Meer bewegingsvrijheid

Yin Yoga houdingen richten zich vooral op het loslaten en verlengen van de heupen, het bekken en de lage ruggengraat. Deze gebieden bevatten veel latentie – onopgeloste fysieke en emotionele trauma’s die na verloop van tijd je bewegingsvrijheid kunnen belemmeren.

De meeste boeken beschrijven de beoefening van Yin Yoga in relatie tot de Primaire Meridianen, de hoofdkanalen die in de Traditionele Chinese Geneeskunde worden aangesproken en behandeld. Echter, vanuit het gezichtspunt van de Klassieke Chinese Geneeskunde zou bewegingsbeoefening onvoldoende zijn om de Primaire Meridianen te bereiken of te behandelen.

De Klassieken van de Chinese Geneeskunde beschrijven aanvullende kanalen, waaronder de Zenuw-, de Luo-, de Divergente en de Acht Buitengewone Kanalen. Hiervan controleren de peeskanalen de beweging van de Wei, of defensieve Qi, en onze beweging.

De pezen geleiden Wei Qi en reageren als eerste op exogene pathogene factoren, of EPF’s, die het lichaam binnendringen vanuit de externe omgeving. Als deze ziekteverwekkende factoren zich internaliseren, remmen ze de beweging en daarom moeten de peeskanalen worden aangepakt om je beweging te bevrijden.

Emoties kunnen ook via de peeskanalen worden aangepakt, maar het belangrijkste voordeel van het vrijmaken van de peeskanalen is het ontwikkelen van bewegingsvrijheid en daardoor grotere flexibiliteit in zowel lichaam als geest.

Dus de nadruk bij het leren over de pees kanalen in relatie tot Yin Yoga beoefening is om in staat te zijn deze kanalen vrij te maken zodat je meer vrijheid van beweging kunt vinden in alle aspecten van je leven.

  1. Sterkere botten

Afleiding (vaak tractie genoemd) is een van de aandachtspunten in Yin Yoga en is het uitoefenen van een lang aangehouden spanning die de neiging heeft botten uit elkaar te trekken. Een studie gepubliceerd in Isfahan, Iran vond dat afleiding zowel de groei van botten als de bijbehorende ligamenten stimuleert.

  1. Meer mentale helderheid en focus

Het beoefenen van Yin Yoga kan een uitdaging zijn omdat de houdingen minutenlang worden aangehouden, waardoor lagen van spanning en latente emoties vrijkomen die diep in de fascia van het lichaam zijn opgeslagen.

Het belangrijkste hulpmiddel om deze uitdaging aan te gaan is bewust ademhalen, wat je in het huidige moment brengt.

Door bewust te ademen, word je geleid om ‘je voordeel te doen’, of om naar een punt te gaan dat je fysiek uitdaagt terwijl je nog steeds diep en bewust ademhaalt.

Als je op deze manier consequent oefent, bouw je mentale focus en helderheid op en kom je elke dag sterker in je lichaam en rustiger in je hoofd door.”

(artikel met dank aan Center for natural healing)

 

 

 

 

 

Mijn eerste yin yoga-les wil ik volgen bij mijn vriendin Debbie van Leeuwen. Zij geeft yoga online en doet dat hier.  Heb je ook ervaring met yin yoga, dan ben ik benieuwd wat jij ervan vond! Laat je een reactie achter?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *