Natuurlijke deodorant

Ook het verzorgen van je oksels hoort bij huidverzorging. Zorg je ervoor dat je natuurlijke middelen gebruikt, dan blijft je huid mooi en hoef je je ook geen zorgen te maken over vervelende geurtjes.
Zoals veel van jullie, zoek ik al jaren naar natuurlijke producten die echt goed werken. Om de beste natuurlijke deodorant te vinden, ga ik er meerdere testen.
Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en het is heel goed in het opnemen van wat je erop smeert. Zo gebruik ik zelf bijvoorbeeld een spray met oestrogenen om mijn hormoonniveau op peil te houden (op medisch advies). Je huid is net een soort spons en neemt allerlei stoffen op. Met dat in gedachten, snap je dat het goed is om zoveel mogelijk chemische middelen te vermijden.
Waarom je zweet
Ons lichaam heeft het nodig om te zweten. Het is het natuurlijke koelingsmechanisme van ons lichaam. We zweten als we sporten, als het warm is of als we bijvoorbeeld bang of gestrest zijn. Ook bij koorts probeert ons lichaam op deze manier af te koelen.
Zweetgeur
Zweet zelf stinkt eigenlijk niet. Maar doordat het in contact komt met de bacteriën op onze huid, ontstaat een zweetgeur.
Deodorant
Een deodorant is niet hetzelfde als een antitransparant (zie hieronder). Een deodorant werkt op je huid. Het heeft een antiseptisch ingrediënt (doodt bacteriën, ontsmettend). Daarnaast bedekt het alle rovergebleven geurtjes met een andere geur.
Antitranspiratiemiddelen
Sommige mensen proberen deze zweetgeur te voorkomen door een antitranspiratiemiddel te gebruiken. Dit doen ze om het zweten helemaal te stoppen. Dit is natuurlijk heel ingrijpend en daarom vind je eigenlijk nooit een antitranspirant die natuurlijk is. Voor het tegengaan van zweten zijn namelijk zeer agressieve (chemische/toxische) ingrediënten nodig.
Ingrediënten
Waar moet je op letten als je de ingrediënten van je volgende deodorant controleert? Hier volgen een paar van de potentieel schadelijke dingen die in gewone deodorant en antitranspirant zitten. Vermijd dan ook de onderstaande ingrediënten:
- Parabenen
Wat doen ze? Parabenen zijn een chemische samenstelling, die veelal wordt gebruikt als conserveringsmiddel, met antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen.
Waarom vermijden? Veel parabenen bootsen oestrogeen in het lichaam na, en zijn in borstkankertumoren aangetroffen. Het wijdverbreide gebruik van parabenen in persoonlijke verzorgingsproducten maakt hun mogelijke verband met kanker bijzonder verontrustend. Dit zegt het RIVM erover: “Parabenen werken een beetje als het vrouwelijk geslachtshormoon. Parabenen zijn echter 1.000 tot 100.000 keer minder sterk dan het natuurlijke vrouwelijke geslachtshormoon. De beschikbare gegevens over parabenen zijn niet voldoende om vast te stellen of deze stoffen hormoonverstoorders zijn”.
Maar de meeste deskundigen pleiten voor meer onderzoek. So you know.
- Talk
Wat doet het? Het absorbeert en kleurt.
Waarom vermijden? Het wordt beschouwd als kankerverwekkend als het asbesthoudende vezels bevat. Maar er is geen goede manier om dit te controleren.
- Triclosan
Wat doet het? Het doodt bacteriën.
Waarom vermijden? Triclosan verstoort je immuunsysteem en je endocriene systeem (hormoonstelsel). Ook kan het allergische reacties veroorzaken en kan het zich ophopen in je weefsels.
- BHT
Wat doet het? Het werkt als een conserveringsmiddel.
Waarom vermijden? BHT kan allergische reacties veroorzaken en is ook in verband gebracht met kanker.
- Propyleen glycol
Wat doet het? Het zorgt ervoor dat dingen niet uitdrogen. Propyleen glycol wordt gebruikt in auto’s als een anti-vries en in vliegtuigen als een ontdooier.
Waarom vermijden? Het kan je huid irriteren (en wie weet wat nog meer).
- Aluminium Chloorhydraat
Wat doet het? Aluminiumchloorhydraat is een zout dat nattigheid voorkomt, waardoor het een zeer populair ingrediënt in antitranspiratiemiddelen is.
Waarom vermijden? Als je aluminiumchloorhydraat blijft gebruiken, vergroot dat het aantal chemische stoffen dat je lichaam moet elimineren en je totale lichaamsbelasting
- Geur
Wat doet het? synthetische chemicaliën die als “parfum” worden aangeduid, worden in producten gebruikt om (vervelende) lichaamsgeur te maskeren.
Waarom vermijden? Er is een alarmerend aantal chemicaliën (meer dan 3100!) die in de categorie geurstoffen vallen. Volgens de Environmental Working Group: “Het gemiddelde geteste geurproduct bevat 14 geheime chemicaliën die niet op het etiket staan. Daaronder zijn chemicaliën die in verband worden gebracht met hormoonverstoring en allergische reacties, en veel stoffen die niet zijn beoordeeld op veiligheid in persoonlijke verzorgingsproducten.”
- Ftalaten
Ftalaten vormen een groep chemische stoffen die erg op elkaar lijken. Ftalaten zitten in veel plastics. Het zijn weekmakers, ze zorgen ervoor dat plastic soepel en buigzaam is, maar ook dat producten goed smeerbaar zijn.
Waarom vermijden? Ftalaten blijken hormoon-ontregelende stoffen te zijn (chemicaliën die je hormonen kunnen aantasten).
Natuurlijke Deodorant
Maar er is goed nieuws! Gelukkig voor ons zijn er natuurlijke ingrediënten die in de plaats van de chemicaliën kunnen worden gebruikt. Onthoud dat we allemaal een andere lichaamschemie hebben. Daarom zweert je beste vriend(in) misschien bij een bepaald merk, maar kan diezelfde formule bij jou te weinig effect hebben. Wat magisch werkt voor mij, kan wel of niet werken voor jou.
Lees in ieder geval je etiketten goed. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor je deodorant, maar voor al je huidverzorgingsmiddelen! Wanneer er “natuurlijk” op de verpakking staat, betekent dat nog niet dat het ook allemaal goed is. Kijk daarom of je producten kunt vinden die gecertificeerd biologisch zijn. De grootste kans hierop heb je uiteraard bij natuurwinkels of reformhuizen. Maar ook online kun je tegenwoordig heel veel gecertificeerde producten vinden.
Wil je checken of je producten ‘schoon’ zijn, dan kun je dit ook doen via de app Think Dirty. Nog niet alle merken staan hierin, maar er komt steeds meer bij!
Zelf deodorant maken kan natuurlijk ook. Daar zal ik binnenkort een recept voor delen!