Maak je eigen schoonmaakmiddel

Veel schoonmaakproducten kun je goed zelf maken. Het helpt natuurlijk wanneer je weet welke ingrediënten je nodig hebt. En daarom volgde ik een korte cursus Aromatherapie.

Op die manier leerde ik mezelf ingrediënten te mixen en toe te passen voor allerlei huidverzorgingsmiddelen, zoals tandpasta, shampoo en bodylotion. Maar dat niet alleen. Het is ook heel eenvoudig om schoonmaakmiddelen voor je huis tof tuin te maken. 

Daarom vandaag het recept voor een vrij eenvoudig schoonmaakmiddel dat je met simpele ingrediënten maakt. Ze zijn in de meeste natuurwinkels te vinden, maar uiteraard ook online.

Gewoon fijn om te gebruiken in je woonkamer of sanitair, maar ook bijzonder omdat je het zelf maakt en dus precies weet wat er ingaat.  Zo hoef je niet bang te zijn voor schadelijke stoffen! 

Dit heb je nodig:

  • 1 kopje baking soda
  • Een eetlepel castille zeep
  • 15 druppels balsemzilverspar (abies balsamea)
  • 15 druppels zoete sinaasappelolie (citrus sinensis)
  • 10 druppels lavendelolie (lavandula angustifolia)

 

 

Doe de baking soda in een grote kom. Voeg de castille zeep toe. Daarna kun je de essentiele oliën toevoegen. Roer het geheel goed door met een roestvrijstalen lepel of spatel.

 

Het is de bedoeling dat het een dikke pasta blijft. Als je het iets smeerbaarder of zachter wilt, kun je ites meer castille zeep toevoegen. Roer totdat je de textuur hebt die je fijn vindt.

Zo, hier kun je met een gerust hart je badkamer, bad en gootsteen mee schrobben!