Luchtvochtigheid en corona
In het kader van zelfredzaamheid, trok een artikel van Pim Dikkers in het Algemeen Dagblad mijn oog vandaag (19 januari red.)
Wetenschappers Bas van de Wiel en Geert Keetels, betogen dat we ons binnenklimaat veel vochtiger moeten houden, om corona minder kans te geven. Onderzoek toont volgens hen aan dat de besmettelijkheid van corona samenhangt met de luchtvochtigheid in huis. Zodra het buiten weer kouder wordt, neemt de luchtvochtigheid in huis af. De verwarming wordt opengedraaid en er wordt te weinig geventileerd. Bij uitstek een klimaat waar corona om goed in te gedijt. Uitgeademde coronadruppeltjes hebben een waterschil. Hoe droger de lucht, hoe sneller deze schil verdampt. De kleinere druppeltjes blijven langer in de lucht zweven en worden dan nog kleiner. Zo kunnen ze nog makkelijker worden overgedragen en komen ze ook nog eens dieper in de longen terecht. Volgens het RIVM worden we alleen besmet via grote druppels, waardoor we 1,5 meter afstand moeten houden. Maar dit klopt niet volgens deze wetenschappers. Zij stellen dat ook kleine druppels voor veel besmettingen zorgen.

Het is daarom volgens hen ook belangrijk dat je je hiervan bewust bent. En misschien nog belangrijker: je kunt er zelf iets aan doen.
Het is bovendien ook nog eens heel makkelijk, hier komt ‘ie:
- Voeg meer planten toe aan je interieur (bijkomend effect: deze werken ook als luchtverfisser)
- Droog de was in je binnenruimte
- Ventileer regelmatig
- Zet de verwarming een paar graden lager (en ja, ook goed voor je energierekening!)
- Schaf een luchtvochtigheidsmeter aan. Deze zijn al voor een klein bedrag te koop)
- Koop een luchtbevochtiger. Vind je deze te prijzig, dan kun je ook een bakje water op de verwarming zetten.
Al deze kleine dingen dragen al bij aan een beter binnenklimaat, zodat beesmetting in je eigen huis minder kans heeft.
En verder is het vooral natuurlijk belangrijk dat je zorgt dat je zelf zo gezond en fit mogelijk blijft. Maar dat hoef ik je vast niet te vertellen;-)