15 simpele stappen om je gezondheid te verbeteren

Onze wereld zit vol met hacks. werkefficiëntie hacks. relatiehacks. Hondenverzorging hacks. Fitnesshacks. En natuurlijk, gezondheidshacks, die misschien wel het allerbelangrijkste zijn.

 

Je gezondheid wordt zelden beïnvloed door afzonderlijke gebeurtenissen. Het zijn juist de kleine dingen die elke dag je gezondheid in stand houden of vernietigen. Door kleine stappen door te voeren, ga je uiteindelijk resultaat zien.

 

Geef je gezondheid een boost met deze eenvoudige tips

 1. Probeer met tussenpozen te vasten. Het menselijk lichaam is niet ontworpen om met een constante stroom van calorieën om te gaan. Onze oude voorouders hadden zeker niet de luxe van drie maaltijden per dag, plus snacks! Begin bijvoorbeeld met het stoppen van eten na 20.00. Wanneer dit goed lukt, kun je proberen om van 20.00 tot 10.00 of 12.00 de volgende dag niet te eten. Zo plan je uiteindelijk je maaltijden tussen 12.00 en 20.00 en vast je dus 16 uur.

 

 1. Begin met krachttraining. Dit kun je makkelijk thuis doen met gewichten of je eigen lichaamsgewicht. Er zijn veel oefeningen te vinden op het internet, maar je kunt ook via Youtube zoeken naar een goede video om jou te helpen met je krachttraining. Je spieren sterker maken heeft veel voordelen. Hier vertel ik er meer over.

 

 1. Neem elke dag een stuk pure chocolade. Donkere chocolade is heerlijk en heeft vele voordelen voor de gezondheid. Hoe hoger het cacaogehalte, hoe beter. En natuurlijk is het nog veel beter wanneer je cocolade vindt die op een natuurlijke manier gezoet is en niet al teveel toevoegingen heeft. Een tip is om eens te kijken bij een natuurwinkel in je omgeving.

 

 1. Gebruik kleinere borden. Studies tonen aan dat het gebruik van een kleiner bord leidt tot minder eten. Als je je calorie inname wil verminderen, is dit een makkelijke truc die werkt. Zolang je maar niet een tweede portie opschept;-)

 

 1. Neem een koude douche. Een warme douche is natuurlijk heerlijk, zeker als het buiten koud is. Maar een koude douche heeft veel voordelen. Lagere stressniveaus, een betere immuunrespons, een grotere tolerantie voor pijn en zelfs gewichtsverlies wordt ermee gestimuleerd. Mocht je een koude douche een brug te ver vinden, dan kun je ook beginnen met een warme douche en afdouchen met koud water. Het begin is er en je gaat merken dat je veel meer energie hebt als je onder een koude douche vandaan stapt!

 

 1. Beweeg minstens één keer per uur. Geef jezelf elk uur een pauze (vooral als je veel aan een bureau zit) en beweeg dan minstens 5-10 minuten. Het is goed voor je, en je krijgt meer werk gedaan door het nemen van regelmatige pauzes.

 

 1. Daag je hersenen elke dag uit. Breng elke dag wat tijd door met het werken aan je hersenen. Leer bijvoorbeeld iets nieuws, speel schaak, doe een kruiswoordpuzzel of leer een vreemde taal.

 

 1. Lach meer! Lachen is goed voor je geest en je lichaam. Stream een grappige film, lees wat grappen, of praat met een grappige vriend. Zelf kijk ik regelmatig programma’s met homevideo’s, waardoor ik echt de slappe lach krijg;-)

 

 1. Rekken en strekken. Terwijl je naar die grappige film kijkt, ga je op de grond liggen en doe je wat rekoefeningen. Je zult je beter voelen en jezelf beter bestand maken tegen blessures. En yoga is natuurlijk ook een heerlijke bezigheid

 

 1. Zorg dat je voldoende slaap krijgt. Je kunt niet gezond zijn als je niet genoeg slaap krijgt. Experts adviseren 7-8 uur per nacht. Wanneer je goe slaapt, wil alles beter. Dit weet je zelf natuurlijk ook al, maar ik zeg het nog maar een keer;-) Tips om goed te slapen vind je hier.

 

 1. Eet je groenten op. De meeste groenten zitten vol vitaminen en mineralen en zijn caloriearm. Hoge niveaus van voeding met minimale calorieën zal uw gezondheid stimuleren en uw taille verminderen. Het is bijna onmogelijk om teveel groenten te eten;-)moeilijk om te veel te eten als je veel groenten eet.

 

 1. Eet fruit tussendoor. Minimaal twee stuks, maar liever nog iets meer. Eet het niet te vaak na je maaltijd, omdat het de eigenschap heeft dat het kan gisten in je maag. Waardoor de vertering van je maaltijd moeilijker gaat. Fruit is voedzaam, maar de meeste vruchten hebben ook een hoog suikergehalte.

 

 1. Vermijd schermen voor het slapen gaan. Aan het einde van de dag heb je vast al genoeg tijd besteed aan het kijken naar de schermen van de computer, de TV en dje telefoon. Wanneer je toch nog een scherm wil gebruiken, kun je eens een blauw licht bril gebruiken. Deze helpt om de blauwtinten te verzachten waar beeldschermen gebruik van maken. Dit is rustiger voor je hersenen, waardoor je ook beter slaapt.

 

 1. Houd een dagboek bij. Een dagboek kan stress verminderen en de geestelijke gezondheid stimuleren. Schrijven in een dagboek kan een geweldige manier zijn om je dag af te sluiten. Allerlei gedachten en to-do lijstjes verlaten zo je hoofd, zodat je niet blijft piekeren.

 

 1. Drink meer groene thee. Het is aangetoond dat groene thee veel gezondheidsvoordelen oplevert. Mocht je willen varieren, kijk dan vooral naar echte kruidenthee, als natuurlijke vervanger van thee. Zo kun je voor iedere aandoening wel een geschikte kruidenthee vinden.

 

Er zijn eenvoudige dingen die je elke dag kunt doen om je gezondheid te verbeteren. Het is belangrijk om je bewust te worden van je eigen aandeel hierin.

Hoewel je niet elke aandoening en ziekte misschien kunt voorkomen, zijn er veel dingen die waar je je voordeel mee kunt doen. En alle kleine stapjes die je zet, leveren onderaan de streep steeds meer gezondheidswinst op!