10 redenen om naar de chiropractor te gaan

Sinds jaar en dag heb ik mijn eigen chiropractor in Amsterdam. Er zijn tijden dat ik regelmatig ga, maar soms ook een hele tijd niet. Zelfs mijn kinderen gaan af en toe en als ze ergens last van hebben, vragen ze of ze naar Lauren mogen;-)

Maar wat e is er nu zo bijzonder aan chiropractie en wat doet het precies voor je? Nou, heel veel.! Lees maar!

Een van de meest gewilde vormen van alternatieve geneeswijzen is de chiropractische zorg. Veel mensen die kanker hebben gehad, bezoeken een chiropractor. Van hen doet een groot deel dit om klachten zoals pijn te verminderen, de stress te verlichten, maar ook om de slaap en het humeur te verbeteren. Ook ik moet zeggen dat ik er altijd fitter vandaan kom. Ook al ben ik soms daarna heel moe. Watt er overigens voor zorgt dat ik die nacht steevast heel goed slaap. Onder de overlevenden van kanker die chiropractietherapie zoeken, doet 84% dit om de pijn te verlichten, het humeur en de slaapgewoonten te verbeteren, maar ook om stress te verlichten.

Chiropractie verlicht niet alleen pijn, maar verbetert ook vele andere dongen, doordat het problemen aanpakt op het gebied van het zenuwstelsel en de spieren. 

Welke voordelen biedt chiropractie? 

1. Stimuleert je immuunsysteem

Je immuunsysteem heeft een directe wisselwerking met je zenuwstelsel dat de algehele gezondheid beïnvloedt. Dit betekent dat blokkades in deze relatie tussen het zenuwstelsel en het immuunsysteem invloed hebben op het vermogen om adequaat te genezen.

Bijkomend voordeel is dat chiropractie deze blokkades zonder operatie of medicijnen kan verhelpen. Op die manier kan je lichaam zichzelf op energetisch niveau goed herstellen en wordt het immuunsysteem volledig gestimuleerd. Wat weer bijdraagt aan het zenuwstelsel en vice versa…

2. Welzijn en voorkomen van ziekte

Chiropractie behandelt de wervelkolom en bestaat uit verschillende manieren die onderliggende gezondheidsproblemen aanpakken. Drukoefeningen bevorderen bijvoorbeeld goede slaap en ze hebben geen bekende bijwerkingen. 

Veel mensen hebben darmklachten en ook hier biedt chiropractie uitkomst. Door middel van behandeling kunnen vaak onderliggende problemen worden opgespoord en aangepakt. Ook bij kanker kunnen mensen baat hebben bij chiropractie. Zoals hierboven gezegd, kunnen chronische pijnen verlicht worden, maar kan het ook helpen bij hoofdpijn en problemen met bewegen. Ook de leer over het eigen lichaam die bij chiropractie komt kijken, kan helpen bij het signaleren, herkennen of voorkomen van ziekte. 

3.  Verbetert sportprestaties

Chiropractors die als specialiteit sport hebben, kunnen je helpen om je hersteltijd na het sporten te verbeteren. Zij richten zich op het manipuleren van gewrichten, de wervelkolom en de weke delen. Ook helpt het bij het verbeteren van de hersteltijd na blessures al verrekking en verstuiking. 

4. Vermindert hoofdpijn

Chiropractie helpt bij hoofdpijn. Hoofdpijn kan van grote invloed zijn op je gezondheid en je kwaliteit van leven. Druk op je nek en het bewegen van je nek, kan je hoofdpijn soms verergeren, vaak veroorzaakt door hoofdposities die niet goed zijn. Chiropractie behandeling verwijdert blokkades in de rug die spanning opleveren en de wervelkolom belasten. Behandeling van de wervelkolom is dus een effectieve manier om hoofdpijn te verminderen.

5. Verlicht allergieën en astma

Zowel chiropractors als ouders van kinderen met een allergie of astma, erkennen de positieve resultaten van een chiropractie behandeling. Ook kan het helpen bij het verminderen van de medicatie voor deze aandoeningen. Dit blijkt uit studies waarin onderzoek is gedaan naar de werking van deze therapie bij aandoeningen als een allergie of astma. Uitkomst was dat zij lijden aan minder astma-aanvallen en hadden minder last van symptomen. 

6. Zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, komt het vaak voor dat je rugpijn hebt doordat je gewicht anders wordt verdeeld over je bekken en gewrichten. 

Chiropractie is gericht op het in evenwicht brengen van de spieren, het bekken en de banden tijdens de zwangerschap om de druk op de baarmoeder te verlichten. 

Vrouwen melden dat chiropractie helpt om pijn tijdens de zwangerschap en de weeën te verlichten. Voor een deel kan dit ook komen omdat vrouwen door chiropractiebehandeling wordt geleerd hoe ze naar hun lichaam moeten luisteren. Dit zorgt weer voor minder gewichtstoename in de zwangerschappen ook voor betere rust.  

7. Verzacht chronische pijn

10% van de bevolking wereldwijd heeft last van lage rugpijn. Het is daarmee wereldwijd een van de meest voorkomende beroepsziektes. Vergeleken met de gangbare medische behandelingen, is chiropractische zorg goedkoper en heeft het als effect dat het het lichaam als geheel behandelt. 

8. Beheersing van leerstoornissen

Chiropractiebehandelingen verbeteren je welzijn en kunnen je helpen bij het verminderen van hyperactiviteit. Het blijkt dat chiropractiebehandeling een kind beter in staat kan stellen om zich te concentreren. En het verbetert het leren omdat het oorzaken van opwinding kan beperken. 

9. Minder afhankelijkheid van medicijnen en medische ingrepen

Steeds meer mensen hebben chronische pijn. Over de oorzaken is men verdeeld, maar feit is dat het toeneemt. Doordat de meeste mensen naar de huisarts gaan bij klachten, gaan de meeste mensen aan de medicijnen voor klachten. Maar ook hier biedt chiropractie een mogelijkheid. En dat zelfs zonder bijwerkingen, die er bij medicijnen vaak wel zijn.  

10. Zorgt voor een normalere bloeddruk

Hoge bloeddruk komt bij veel mensen voor. Vaak zullen zij hier dan ook medicijnen ne voor gebruiken. Chiropractie kan de bloeddruk heel goed onder controle houden. Er is aangetoond dat behandeling kan resulteren in een daling van zowel de systolische als de diastolische bloeddruk.

Uit onderzoek blijkt dat chiropractie net zo veel effect kan hebben als twee van de meest gebruikte medicijnen tegen hoge bloeddruk. Chiropractors behandelen het bot aan de bovenkant van de nek, vlak bij de hersenstam. Dit zou weleens van invloed kunnen zijn op het reguleren van de bloeddruk.